Научен симпозиум за атопичен дерматит в детска възраст

Проф. Андреас Воленберг от Клиниката по Дерматология и Алергология към Университета Лудвиг-Максимилян в Мюнхен, Германия представи на сателитен симпозиум на BIODERMA най-новото в патогенезата и терапията на атопичния дерматит в детска възраст. Симпозиумът беше част от научната програма на годишното издание на мастеркласа, организиран от Българското дерматологично дружество, на тема педиатрична дерматология, на 3-4 юни, в София с близо 150 дерматолога от цялата страна. 

Атопичният дерматит е полиетиологично заболяване, което включва нарушен имунен отговор с IgE и Т-клетъчна продукция, нарушена кожна бариера, водеща до трансепидермална водна загуба и пенетрация на вирусни агенти, както и бактериална колонизация.

Проф. Воленберг разгледа подробно имунобиологията на здрава и атопична кожа и показа разликата между тях. В атопичната кожа се наблюдава спонгиоза, еозинофилия, проинфламаторни цитокини, Т-клетъчна активация, дисбаланс между TH1/TH2 и възпалителни дендритни епидермални клетки.

Основен акцент в презентацията беше терапията на атопичния дерматит.

Локалната терапия включва локални кортикостероиди, калциеви антагонисти и емолиенти. Проф. Воленберг нагледно показа ползите и страничните ефекти на първите две групи. Ползите на локалните кортикостероиди е, че са достъпни, с разнообразни химични формули, добре поносими но имат и много странични ефекти като: кожна атрофия, телеангиектазии, глуакома и са със значителна тъканна резорбция. Калциевите антагонисти са по-скъпи, имат начален парещ ефект, но нямат страничните действия на локалните кортикостероиди и, за разлика от тях, имат по-малка пенетрация.

Проф. Воленберг е този, който въвежда понятието "проактивна терапия на атопичния дерматит" през 2008 година. Това е дългосрочна, нискодозова, периодична апликация на противовъзпалителна терапия на засегната от атопичен дерматит кожа, след периодите на обостряне, заедно с емолиенти, които се нанасят на неувредена кожа. Целта на проактивната терапия е да се минимализира противовъзпалителната терапия и да се редуцират рецидивите на атопичния дерматит.

Проф. Воленберг представи и някои диференциални диагнози на заболяването, като например екзема херпетикум, които понякога затрудняват поставянето на правилната диагноза.Основна роля за рецедивиращият ход на атопичния дерматит има колонизацията със Staphylococcus aureus. Колонизирането се наблюдава в повечето от лезиите на пациентите със заболяването, като това води до отделянето на екзотоксини и увеличаване на IgE и Toll-like рецепторите срещу бактериалната колонизация.

Други средства, които Проф. Воленберг изброи за терапията на атопичния дерматит, са локалните антисептици, специални микрофибърни тъкани със сребърни йони, които имат антибактериален ефект и локална антибиотична терапия като фуцидинова киселина и мупироцин.

Освен локалната терапия, Проф. Воленберг се спря и на системната терапия, а именно  системни кортикостероиди и циклоспорин, както и други средства, които се използват по-рядко в клиничната практика. Проф. Воленберг показа алгоритмите за терапия на атопичния дерматит, както и схеми на терапия при тежки и трудно повлияващи се форми на заболяването.

В края на презентацията Проф. Воленберг наблегна на терапията с емолиенти, която играе ключова роля, поради патогенезата на заболяването. Той направи сравнение между показатели като трансепидермална водна загуба, кожна хидратация и кожно pH при нормална и атопична кожа като се установи, че при атопици тези стойности са нарушени поради дефекти в хидролипидния филм, интракорнеоцитния цимент и колонизацията със Staphylococcus aureus, което води до затваряне на кръга на възпалението и хронифициране на процеса.

Проф. Воленберг представи иновативните продукти за грижа и ежедневна хигиена -  Atoderm Intensive балсам и Atoderm Intensive измивен гел, разработени от BIODERMA, които по биологичен път възстановяват нарушената кожна бариера, благодарение на патента Skin Barrier Therapy®. Той се състои от 2 компонента - Lipigenium® и Sucroester®. Lipigenium® включва биомиметични мултиламеларни липиди (серамиди 1,3,6, холестерол,  фитосфингозин и мастни киселини), които стимулират синтеза на филагрин и въстановяват нарушената кожна бариера. Sucroester® предпазва от колонизацията със Staphylococcus aureus.

Проф. Воленберг показа резултатите от мащабно проучване, направено в България с Atoderm Intensive балсам в продължение на 56 дни, със 125 пациенти, сред които бебета, деца, юноши и възрастни с различни степени на атопичен дерматит: лек, умерен и тежък. В периода на проучването са направени 3 дерматологични визити, измерен е SCORAD, както и самооценката на пациентите и/или техните родители според PO-SCORAD. Резултатите след 56 ден са впечатляващи - намаляване на стойностите на SCORAD и PO-SCORAD с близо 90%, както и на безсънието и сърбежа със същите проценти. Поносимостта и оценката за козметични качества на продукта е отлична.

Проф. Воленберг сподели, че училищата за атопици, които се организират в много страни, включително в Германия и България имат голяма полза както за пациентите, така и за техните семейства.

В заключение Проф. Воленберг обобщи, че ролята на емолиентите в терапията на атопичния дерматит е ключова. Atoderm Intensive е иновативно биологично решение на проблема, който намалява рецидивите и може да се комбинира с медикаментозна терапия.