Проф. Петр Аренбергер, DrSc, MBA

Председател на Чешкото дерматологично дружество

Председател на Катедрата по дерматовенерология към Карловския университет в Прага

В рамките на Ноемврийските Дерматологични дни 2016, които се състояха по традиция в София, Проф. Аренбергер, по покана на Биодерма показа последните новости в етиологията на акнето.

Той въведе ново понятие - диссеборея, което внася нова светлина върху причините на това толкова често заболяване. Доскоро се считаше, че хиперсебореята играе ключова роля в етиологията на акнето. Лечението с антибиотици, локални ретиноиди, азелаинова киселина и бензоил пероксид нямат директен ефект върху себумната продукция. Това наложи допълнителни проучвания, които доведоха до понятието диссеборея, а именно променено съотношение на липидните компоненти в себума в сравнение със здрава кожа. Диссебореята се характеризира с намалени нива на витамин Е, окисляване на сквалена и нарушено съотношение на нивата на мастните киселини в себума (основно линолова, олеинова и сапеинова киселина). 

Линоловата киселина е с намалени нива в себума на пациенти с акне, което води до нарушена бариерна функция и кожни инфекции.

Олеиновата киселина, обратно на линоловата, има повишени стойности в себума, което е предпоставка за епидермална хиперплазия, повишаване на нивата на IL-1 α  и пролиферация на P.acnes.

Сапеиновата киселина има антибактериално действие. Нейните намалени нива в себума на пациенти с акне стимулира пролиферацията на P.acnes.

Проф. Аренбергер акцентира на BGM комплекса (Bakuchiol, Ginko Biloba, Mannitol), който е включен във формулата на продукта Sebium Global.

Според клинични проучвания след 56 дневна апликация с BGM комплекса на пациенти с акне, стойностите на мастните киселини в себума се доближават до тези в здрава кожа. Комплексът BGM възстановява протективната функция на себума, предпазва от формирането на нови лезии и инхибира пролиферацията на P.acnes.

В заключение Sebium Global е първото биологично решение, което влияе върху диссебореята и има антибактериално, себумрегулиращо, кератолитично и хидратиращо действие. Продуктът може да се използва като монотерапия или в комбинация с медикаменти и има отлична толерантност, бързо действие и дълготраен ефект.